maanantai 22. marraskuuta 2010

Aiheenvaihto

Olen tässä jo pariin otteeseen vihjaissut, että tilanne graduni suhteen on käymistilassa. Nyt näyttäisi siltä, että aiheenvaihto onnistuu, vaikka monta mutkaa onkin vielä edessä. Uusi tutkimuskohteeni on Enontekiön Markkinan kauppapaikalta löytynyt tekstiiliaineisto, joka on kaivettu esiin 2000-luvun alussa. Aineisto on konservoitu, mutta muuten sitä ei ole käyty läpi tai julkaistu missään. Aineisto on varsin laaja, useita satoja tilkkuja, mutta tekstiilit ovat fragmentaarisia. Ne ajoittunevat 1600-1700 -luvuille.

Tutkimuksen aihe ovat nämä Markkinan tekstiilit, ja sen keskeinen sisältö niiden läpikäyminen mikroskooppityöskentelynä, analysointi ja valokuvaaminen. Tarkoituksena on selvittää, mitä materiaalia kyseiset tekstiilit ovat, miten ne on valmistettu, minka vaatekappaleen tai vastaavan osia ne ovat olleet ja mikä on ollut niiden myöhempi historia. Ainakin osaa tekstiilinpaloista on ilmeisesti käytetty punamultavärin levittämiseen rakennuksen seiniin, ja nimenomaan tämä on kenties johtanut tekstiilien säilymiseen.

Aihetta ehdotti alunperin Jaana Riikonen, ja Kansallismuseon konservointilaitoksen kanssa siitä on jo käyty keskusteluja. Kävin katsomassa aineistoa kertaalleen, ja se vaikutti varsin monipuoliselta ja jännältä. Keskeisiä etuja vanhaan suunnitelmaani nähden on kaksi: 1. oppisin tekemään konkreettista tekstiilitutkimusta mikroskoopilla; 2. tutkimukseni tuottaisi uutta tietoa aiempien julkaisujen uudelleentarkastelun sijaan. Etenemisen esteenä on nyt ensisijaisesti Museoviraston muutto ja sen vaikutus kaikkiin aikatauluihin, joten vähän jännittämistä asioiden lutviutumistavasta lienee edelleen luvassa. Aika innoissani olen silti :)

Ei kommentteja: