perjantai 8. tammikuuta 2010

Tutkimuskysymys

Tammisto kysyi eiliseen aloitukseeni liittyen, kykenenkö tiivistämään tutkimuskysymykseni pariin lauseeseen. Mikä kammottavan vaativa ja samalla niin äärettömän relevantti kysymys. Vastaus on, että pystyn, toki, mutta sen tekeminen pelottaa mua suuressa määrittelevyydessään - niin kauan kun tutkimuskysymystä ei ole lausutte ääneen, ei ole myöskään tarpeen pysytellä sen piirissä. Toisaalta on täysin mahdollista, että kysymys tulee matkan varrella muuttamaan muotoaan useampaankin otteeseen, joten ehkä siitä ei kannata nyt vielä ottaa niin suurta stressiä. Antaa tulla vaan, perkele jäitä porstuaan:

Millaisin menetelmin suomalaisia tekstiililöytöjä on tutkittu ja mitkä tekijät ovat suomalaisten muinaispukurekonstruktioiden värivalintojen taustalla? Millaisin menetelmin tekstiililöytöjen värejä voidaan tutkia? Millaiset ovat olleet edellytykset ja mahdollisuudet tekstiilien värjäämiselle nuoremman rautakauden Suomessa? Millaista rekonstruktioproblematiikkaa aiheeseen liittyy?

Ja painotus tuolla viimeisellä kysymyksellä, muut ovat enemmänkin tausta-aineistoa sille. Olennaisin kysymys on tietysti vastaamatta: onko tämä aihepiiri riittävän merkittävä, että siitä kannattaa tehdä edes sellainen tutkimusharjoitelma kuin gradu? Mun mielestäni värit ovat erittäin olennainen osa sitä mielikuvaa, minkä muinaispukurekonstruktiot menneiden ihmisten pukeutumiskulttuurista erikseen ja jopa elämästä yleensä antavat. Tekstiilien alkuperäisen värin jäljittäminen fysikaalis-kemiallisten analyysien menetelmin on vaikeaa, vaikka värjäävä aine ajoittain kyetäänkin tunnistamaan. Monissa pukurekonstruktioissa värianalyysi on tehty varsin summittaisin menetelmin, ja puvun lopulliset värit on valittu rekonstruoijien tai rahoittajien päätöksillä. Työni ensisijainen tarkoitus olisi aukaista ja ruotia sitä prosessia, jolla näitä valintoja tehdään, ja toissijainen kirjoittaa jossain määrin auki sekä muinaispukurekonstruktioiden että värianalyysimenetelmien tutkimushistoriaa.

Onko tässä päätä taikka häntää?

2 kommenttia:

tammisto kirjoitti...

Mutta! Tuohan on siis jo melko pitkällä. Oma tutkimuskysymykseni oli ihan älyttömän yleinen hyvin kauan, ja vasta gradun ollessa oikeastaan valmis katsoin, että mihin tässä nyt oikeastaan vastaan.

Tuosta tutkimuksen relevanssista en osaa sanoa juuri mitään (koska en tiedä kuinka relevantti se on arkeologian kannalta), mutta näin yleisellä tasolla tuo vaikuttaa oikein hyvältä gradun aiheelta.

a) se on oikeasti ihan alaan liittyvän kuuloinen näin ulkopuolisesta
b) tiedät siitä itse niin teoriassa kuin käytännössäkin
c) olet (kai) jossain määrin innostunut aiheesta, mikä usein on hyvä hyvän lopputuloksen kannalta
d) graduja on tehty ties mistä aiheista, jotka saavat tuon kysymyksen vaikuttamaan Maailman Tärkeimmältä

Jenni Sahramaa kirjoitti...

Kiitos :)