torstai 7. tammikuuta 2010

Iso G ja dispositio 2.0

Aloitin. Laskin äskettäin tammi-maaliskuulta 10 graduntekoviikkoa, sitten alkaa museolla 30 tunnin työviikko, jonka päälle tuskin teen kauheasti tutkimusta. Vajaita viikkoja ovat toki nämäkin, ja samaan aikaan on meneillään useita muitakin projekteja, mutta vähintään kaksi gradutyöpäivää on tarkoitus pitää joka viikko. Tämä on niistä ensimmäinen.

Aloitin, kuten tavallista, kartoittamalla jo olemassaolevaa materiaalia ja rakentelemalla uutta dispositiota syyskuun oivallukseni pohjalta. Tässä se on, saa kommentoida!

1 Johdanto

2 Lähdeaineisto

Tutkimushistoria?

3 Varhaista värjäystä - arkeologian keinot
3.1 Värin analysoiminen tekstiilistä
3.1.1 Sininen
3.1.2 Punainen
3.1.3 Muut värit
3.1.4 Puretusaineet
3.2 Mikro- ja makrofossiilianalyysit
3.3 Jäänteitä itse värjäyksestä

4 Suomalaiset muinaispukurekonstruktiot - värivalintoja
4.1 Aino-puku
4.2 Näyttelypuvut ja juhla-asut: Perniön, Tuukkalan, Muinais-Karjalan ja Kaukolan puvut
4.2.1 Perniön puku
4.2.2 Tuukkalan puku
4.2.3 Muinais-Karjalan puku
4.2.4 Kaukolan puku
4.3 Euran puku
4.3.1 Euran emännän neulakintaat
4.4 Maarian Saramäen puku
4.5 Maskun puku
4.6 Kaarinan puku
4.7 Mikkelin puku
4.8 Katsaus muuhun löytöaineistoon

5 Värikasvit Suomessa

6 Värjäysrekonstruktioiden problematiikkaa

7 Loppuluku

Lähteet

Liitteet

Ajattelin käyttää seuraavat pari viikkoa jo nyt kotoa löytyvän lähdekirjallisuuden ihmettelyyn sekä proseminaari- ja seminaaritöihin saamieni kommenttien läpikäyntiin - samalla saisin ehkä päivitettyä näkemykseni siitä, missä määrin nuo työt kelpaavat kahden graduluvun materiaaliksi, ja missä määrin niitä pitää parannella. Luetusta tai edes lueskellusta materiaalista yritän tehdä lyhyitä koosteita tänne, jotta niiden sisältö tulisi vähän paremmin jäsennellyksi. Helmi-maaliskuussa ehkä sitten jo ihan uusi luku? Saapas nähdä.

To do -listalla on myös yhteydenotto graduohjaajaani sekä yhteen vastaavan aiheen parissa työskentelevään jatko-opiskelijaan, jossain vaiheessa varmaan professoriinkin. Lisämateriaaliakin täytyy ehdottomasti haalia, mutta toisaalta sen kanssa täytyisi myös yrittää pitää joku tolkku ja mieluusti myös relevanssi. Mulla on vahva taipumus hankkia valtaisa pino luettavaa ja sitten hautautua sen alle ihmettelemään, mitä kummaa lopulta oikein oli tarkoitus kirjoittaa. Jos ja kun nyt olisi tarkoitus olla edes jossain määrin tehokas, totaalisen maailmoja syleilevään taustatutkimukseen ei tällä erää ole varaa. Toisaalta, lukematta ei oikein ole varaa mitään sanoa, joten parasta varmaan vaan ottaa piakkoin kirja tai artikkelikopio kauniiseen käteen :)

3 kommenttia:

tammisto kirjoitti...

Pystytkö tiivistämään tutkimuskysymykseksi pariin lauseeseen? Auttaisi tuon rakenteen tulkitsemisessa.

Mutta, itse sisällysluettelo näyttää hyvin selkeältä. Jos saat 15 sivua per kohta, on siinä jo melko pitkä gradu (~105 sivua). (Vai onko humppulassa pidemmät sallittuja, meille kun teroitetaan tuota 90 sivun gradua.)

Mitä lukemiseen ja tekemiseen tulee, niin sitten kun on (melko) selkeä tutkimuskysymys ja kohtalaisen selkeä sisällys (kuten sulla on), niin minusta kannattaa tehdä mahdollisimman systemaattista työtä.

Eli tyyliin kuukausi per luku tavoitetahdilla vaikka keskeltä aloittamalla. Jos esim. seminaariesitelmän voi lohkaista kahdeksi luvuksi, kuten mulle suositeltiin, niin sitten vaan esitelmä yhden luvun pohjaksi ja tekemään. Työtapani on ehkä vähän samanlainen lukemisen suhteen kuin sulla: mulla meni n. 4-5 viikkoa aineistolukuun, josta 3 viikkoa oli aika lailla lukemista ja loput ahdistunutta kirjoittamista.

Mutta jotenkin se gradu sieltä kuitenkin tuli.

Elina kirjoitti...

Sen voi kommentoida, että dispositio kuulostaa hirmuisen kiinnostavalta.

Jaksamista gradun vääntöön!

Jenni Sahramaa kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta!