keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Värjäyssuunnitelmia

Pari kuukautta on kulunut kuin siivillä peliä tehdessä, matkustellessa ja työharjoittelun alettua. Välissä on ollut hieman aikaa käsitöillekin, enimmäkseen melko militantissa hengessä. Kunhan vain millään kerkiän, kirjoittelen tänne seikkaperäisempää selostusta paviisikilven ja tykin lavetin valmistuksesta, ja uusille keskiaikavaatteillenikin pitäisi varmaan antaa vähän palstatilaa. Lupaan, ihan varmasti, vaikka seuraavat puolitoista kuukautta olenkin enimmäkseen kentällä ja siksi poissa koneen äärestä. Kaivamisen lomassa olisi kuitenkin tarkoitus osallistua Glimsissä kolmeen kasvivärjäysnäytökseen (4.-5.6., 1.-2.7. ja 5.-6.8.). Ja niitä olen nyt koittanut suunnitella.

Koska aika on nyt enemmän kuin kortilla, ajattelin lähestyvän ensimmäisen värjäyskerran kohdalla ratkaista itse väriaineen hankinnan ostamalla krappia Tetri-designista. Alunaa on viime aikoina kuulemma ollut vaikeaa saada apteekeista, joten sitä kyselen luultavasti samasta lähteestä. Jotain jämiä on varmaan jäljellä kotonakin, muttei mitenkään hirveästi. Samoin lankaa on viime vuodelta vielä jonkin verran valmiiksi puretettuja mutta värjäämättä, ja saatoin myös ostaa jonkun vyyhdin tässä talven aikana - tämä tilanne täytyy tarkistaa viimeistään ensi viikon alussa. Nykyiset lankani lienevät kaikki Novita Wool -tyyppistä superwash-käsiteltyä merinokampalankaa, eli erinomaisesti värjäytyvää ja sileää lankaa siistien nauhojen tekemiseen.

Pohdin kuitenkin mahdollisuutta (eli käytännössä surkean rahatilanteeni sallivuutta) hankkia jotakin tukevaa kudontalankaa, jotta saisi taas joku päivä aikaan kasvivärjätyistä langoista käsin kudottua kangasta. Osuuteni näytösvärjäyksistä voisin tehdä krapilla kuumavärjäyksenä, esimerkiksi Tetri-designin ohjeen mukaan. Jos hankkisi noita kudontalankoja, niiden kanssa voisi sen sijaan kokeilla kylmävärjäystä: Krista on nyt kovasti puhunut sen oletettavasta muinaisautenttisuudesta suhteessa kuumavärjäyksiin, ja ainakin krapin kohdalla siitä on myös hyviä kokemuksia esimerkiksi Riihivillan Leenalla. Liotusajan toki pitäisi olla huomattavan pitkä, kuukausi tai enemmän, ja paikan mieluusti kohtuullisen lämmin. Joko ulkovarasto kotona tai joku Glimsin ulkorakennuksista varmaan.

Eli ensimmäinen värjäyssuunnitelma: esipuretus alunalla ja värjäykset sekä kuumana että kylmänä krapilla, superwash-lankoihin ja mahdollisuuksien mukaan myös muuhun. Nyt pitäisikin tehdä kauppalista, sillä krappi- ja alunaostokset olisi mahdollista delegoida eteenpäin jo tänään ja lankaakin etsiskellä pikimmiten, jos sitä täytyy jostain tilata.

Värjäysasiat on olleet tapetilla muutenkin, sillä ilmoittautuminen Dyes in History and Archaeology -tapaamiseen Poznanissa Puolassa on avautunut. Laitoin oman ilmoni menemään eilen, vaikkei matkajärjestelyistä ole vielä mitään tietoa, ja zlotin kurssinkin olen ehtinyt kuluneessa vuodessa unohtaa. Näillä eväillä en aio tarjota konferenssiin edes posteria, mutta kuuntelemaan olin päättänyt lähteä jo kauan sitten. Onneksi tuohon on vielä aikaa.

Ei kommentteja: