Hoh. Seminaarityön valmiiksisaattaminen on aika tuskaa, vaikka materiaali on ihan hyvin kasassa enkä voi syyttää tyhjän paperin syndroomaakaan: yhdeksän sivua sekalaisia muistiinpanoja ja ranskalaisia viivoja on jo kirjattu. Tämän illan aikana niistä pitäisi saada aikaiseksi jotenkin järkevä ja koherentti noin viisitoistasivuinen teksti, joka toimittaa oikolukuun ja tarkistettavaksi - varsinainen palautus on onneksi vasta torstaina, joten saatan keritä tehdä liitteetkin. Ajatukseni oli alunperin kirjata työnteon vaiheita laajemmin täällä, mutta eipä siitä olisi paljoa matkan varrella irronnut. Laitan varsinaisen työn nettiin sitten, kun se on käynyt seminaarissa ja graduohjaajallani kommentoitavana.
Aiheenahan tosiaan ovat arkeologisen tekstiilin värin analysoimiseen käytettävät menetelmät, joista en ole ainakaan tähän mennessä löytänyt yhtään järkevää kokonaisesitystä. Useimmissa yleisemmin tekstiileihin keskittyvissä julkaisuissa, kuten suomalaisissa muinaispukukirjoissa, aihe kuitetaan varsin pintapuolisesti. Dyes in History and Archaeology -sarjassa ja muissa tieteellisissä lehdissä julkaistut artikkelit puolestaan ovat luonteeltaan erittäin teknisiä ja usein keskittyneet kuvaamaan tiettyä analyysiprosessia lähes työohjeen tavoin - tästä on varmasti paljon hyötyä niille, jotka analyysejä tekevät, mutta se myös tekee tekstien oleellisen sisällön hahmottelun mulle huomattavan vaikeaksi. Ja kuitenkin, erityisesti rekonstruktioita tai muuten vaan histelvaatteita valmistaessa sillä, millä aineilla ja menetelmillä värjäykset suoritetaan, on lopputuloksen kannalta huomattavasti merkitystä.
Lukemieni artikkelien kemianteknisyydestä huolimatta olen jo nyt paljon viisaampi kuin aloittaessani - ehkä jossain vaiheessa kasvanut ymmärrykseni muuntuu myös muille ymmärrettävään tekstimuotoon. Tänään Billy&Charlien paketissa tullut Pyhä Katariina katselee mua kannustavasti pöydänkulmalta. Pari helyä pääsi jo hattuunkin:
Paluu keskiaikavaatteiden pariin on edessä heti, kun tämä kirjoitusurakka on saatettu päätökseen. Tosin tavoitteena on saada tämän kevään aikana myös toinen luku gradua kasaan - mahdollisesti kuitenkin huomattavasti vähemmän raskaasta aiheesta.
Kylmä vai lämmin väri - vai onko kumpikaan?
2 vuotta sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti