torstai 26. helmikuuta 2009

Viimeaikaisia

Very Italian Persons. Kuva: J. Häkkinen

Renessanssi-pelistä on nyt melkein viikko, ja siellä oli oikeastaan jopa hauskempaa kuin odotin. Pukukin onnistui ihan kohtuullisesti, vaikkei muutamille luomuksille vetänytkään vertoja. Kuvia on ilmaantunut nettiin hyvin vähän, nyt harmittaa, etten jaksanut kuvauttaa itseäni täydessä tällingissä omalla kamerallani. Toisesta Jennin ottamasta kuvasta leikatussa palassa näkyy edes vähän pääntien linjaa ja lopulta puvun kanssa samasta kankaasta tehtyjä hihoja.

Kuva: J. Häkkinen

Sain eilen töissä loppuun jo lokakuussa aloittamani lampaannahkojen pehmityksen. Oli hiljalleen jo aikakin, sillä keskeneräiset taljat veivät aika lailla tilaa museon alakerran pakkasessa, ja seuraavat neljä Kemiön teurastamolta tilaamaani lammasta odottavat jo ulkovarastossa säiden lämpenemistä niin, että viitsii taas työskennellä enemmän ulkona. Olen varsin tyytyväinen lyhyeen ja vaaleanruskeaan taljaan, josta tuli paikoin ihan mielettömän pehmeä. Pitempikarvainen tumma puolestaan jäi vähän ratisevaksi, mistä ei toisaalta sen suunnitellussa käytössä makuu- ja istuinalustana ole suurempaa harmia. Jos ja kun noita taljoja kevään mittaan kertyy, täytyy ommella savustusteltta kasaan jossain välissä. Parista lampaasta haaveilen tekeväni nahkaa, jos vain aika ja jaksa riittävät parkin kanssa säätämiseen. Useampi huhtikuun työnäytös on joka tapauksessa nahkatöitä...

Muuten olen lähinnä tullut siihen tulokseen, että heti kun on rahaa, ostan Dominique Cardonin kirjan Natural Dyes: Sources, Tradition, Technology and Science. Tänään kirjastosta kotiin kantamani yli seitsemänsataasivuinen järkäle sisältää tietoa yli 300 värikasvista ja 30 väriä tuottavasta eläimestä jaoteltuna värjäävän kemiallisen aineen mukaan, noiden aineiden molekyylirakenteet, tietoa kasveista itsestään, niiden levinnäisyydestä, historiallisesta käytöstä, nimistä eri kielillä... Ja hillittömän määrän värikuvia. Huokaus. Tahtoo.

Tahtoisin tosi kovasti myös tilata jotakin Naturtuchen tolkuttoman ihanaa villaa kaikista noista pinoissa odottavista huolimatta. Vielä on huominen aikaa päättää, sorrunko vai en.

Ei kommentteja: